DE DIERENRIEM

Een belangrijke essentie van de dierenriem is dat het  een symbolische beschrijving is van de verschillende fasen en processen van het leven.  Elke leven en elke fase begint met een ontdekkingstocht en uitproberen via de Ram-energie.  En elke fase voleindigt doordat we er kaar mee zijn en los gaan laten.

Werkwijze: Voor deze schilderijen heb ik mij laten inspireren door thematieken van de dierenriem, zonder op traditionele wijze de dierenriemtekens te willen verbeelden. Ik ben steeds op dezelfde wijze te werk gegaan. De achtergrond is op een organische manier ontstaan door het doek te bestrijken met een dunne of iets dikkere laag acrylverf. Daarop heb ik huishoudplastic gelegd en laten drogen, waardoor structuren ontstonden. Deze heb ik deels weer gebruikt als toevallige elementen in het werk. Vervolgens zocht ik  afbeeldingen via internet die ik op een eigen wijze verwerkte binnen de ontstane structuren. Abstract en figuratief komen hier samen.

Elk doek heeft een formaat van  60 x 80 cm en is geschilderd met acrylverf. 

RAM

RAM

Het sterrenbeeld Ram staat voor de aanvang van een nieuwe cyclus en geboorte. Links bovenin daalt een ziel/kind/monnik het aardse leven in. Direct verbonden aan het fysieke leven is ook de dood. Deze  worden verbeeld door de schedel en het lichaam. Ook zie je vuur en een vrouwelijke strijder, die laten zien dat strijd en het aardse leven verbonden zijn. Kijk naar de natuur... 

STIER

STIER

Nadat de ziel zich een lichaam heeft verworven begint het praktische fysieke leven. Stier staat voor de basisbehoeften van een levend wezen: de natuurlijke bronnen die zorgen voor voeding en materialen om te overleven. Dit schilderij toont de mens verweven en verbonden met de aarde, als het ware vergroeid... 

TWEELINGEN

In de Tweelingfase gaat de mens nieuwsgierig de wereld ontdekken. Spelen en experimenteren zijn belangrijke middelen om dit te doen en daarvoor heb je anderen nodig. 

KREEFT

KREEFT

Nadat de mens zich verwonderd heeft over alles wat er om zich heen is, ontstaat het besef van verschil. Het gevoel van veiligheid van ergens bij te horen, zoals het kind automatisch bij de moeder hoort. Het verschil tussen de 'eigen mensen' en vreemdelingen. Het besef waar je vandaan komt en waar jouw basis ligt. Kreeft staat voor erfelijkheid, ouderschap en wortels. 

LEEUW

LEEUW

Hoe beter we weten waar we vandaan komen en wat ons vormde, hoe sterker we ons bewust worden van ons 'ik'. Het ik ofwel het ego kan de koning van ons leven worden. In het schilderij zien we links een masker van kabouterkoning. Zijn kroon wankelt. Wat stelt hij echt voor? De Leeuwenkop staat voor ongepolijste oerkracht. De roos als bloem van de Leeuw staat voor de liefde, die nodig is om oerkracht te temmen en kanaliseren. 

MAAGD

MAAGD

Als het ego genoeg geschitterd heeft en misschien de kroon verloren heeft, dan komen we terug bij de realiteit van het aardse leven: werken, ritme, het dienen van het lichaam door goed voor onszelf te zorgen en gezond te blijven. We weten inmiddels door zelfkritisch te zijn, dat we niet perfect  zijn. Dat maakt ondls bescheidener en meer geneigd de ander te helpen. We buigen het hoofd naar de realiteit. 

WEEGSCHAAL

WEEGSCHAAL

Evenwicht en het vinden van de gulden middenweg lossen veel op volgens het Weegschaal principe. Het leven vraagt ons steeds te balanceren tussen bijvoorbeeld ons eigen belang en dat van de ander. En waarom zou ons persoonlijke belang het zwaarste moeten wegen?  Daarom zoeken en creëren we de rechtvaardigheid om de strijd te beslechten. 

SCHORPIOEN

SCHORPIOEN 

Elke balans blijkt tijdelijk door de natuurlijke golfslag van het leven. Dit schilderij laat linksboven een vliegende adelaar zien die nog onbewust ziin pad vervolgt. De witte adelaar is het resultaat van een louteringsproces door een crisis. In ons kunnen gevoelens en gedachten verstenen en als ruïnes een verwrongen basis geven. Door de diepste afgrond in te durven duiken en het oude af te laten sterven, louteren we de ziel. 

BOOGSCHUTTER

BOOGSCHUTTER

Een nieuw begin leidt naar een nieuwe en veel bredere blik op de wereld. Grenzen zijn verdwenen. Alles zou kunnen.... Het paard staat voor de vurige moedige aspecten in elke mens. Het menselijke heeft als taak met wijsheid de innerlijke krachten aan te sturen in die nieuwe gerijpte staat. 

STEENBOK

STEENBOK

De wijsheid en rijpheid leiden tot innerlijke stevigheid en doelgerichtheid, die bergen kan verzetten. We werken aan fundamenten en geen berg is voor ons te hoog, door de verworven overzichten en inzichten. We voelen ons werkelijk volwassen en durven verantwoordelijkheid te dragen. 

WATERMAN

WATERMAN

Nadat we in de vorige fase bouwden, verlangen we nu naar uniekheid en vrijheid. Als deze componenten ontbreken dan bevriest het water van Waterman en kan hij zijn levende kennis en intuïtie niet over ons uit storten. Wat Waterman te bieden heeft is voor ieder individu geheel anders en  verrassend. 

VISSEN

VISSEN

Aan het einde van de dierenriem gekomen kijken we in Vissen naar binnen. Zijn we tevreden over wat we creëerden of gaan we weer opnieuw in Ram beginnen? Maakt deze innerlijke schouw ons zachtmoedig en dankbaar? Of voelen we ons een slachtoffer? Datgene waar we ons druk over maakten lijkt vaag en onbelangrijk geworden. We laten los...